Colectarea și reciclarea, domeniu care are nevoie de investiții importante
România se află între primele zece țări europene care au implementat sistemul de garanție-returnare, decizie care va duce la o creștere rapidă a gradului de colectare din momentul în care va fi operațional. Angela Cercel, Sales & Customer Succes Partner Partslife Packaging Disposal Service România, a explicat pentru Progresiv cum poate România să ajungă să recicleze 65% din deșeurile de ambalaje până în 2025 în condițiile în care, în momentul de față, procentul nu depășește 20%.
Pentru început, ce ar trebui să știe o companie (producător sau importator) despre responsabilitatea față de mediu prin atingerea obiectivelor de reciclare?
Primul pas necesar este să înțeleagă care sunt responsabilitățile și obligațiile pe care le are ca actor economic din punct de vedere legal și ce impact are activitatea sa asupra mediului. Până să ajungem la țintele de colectare la nivel național, orice producător sau importator poate să gestioneze obiectivele de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaj printr-un program propriu, prin realizarea individuală a țintelor, prin achitarea contribuției de 2lei/kg de deșeu de ambalaj către Administrația Fondului de Mediu sau prin externalizarea acestui serviciu către o companie OIREP specializată. Acest lucru înseamnă că obligațiile sunt transferate, volumele de deșeuri de ambalaje au trasabilitate clară fiind colectate prin intermediul administrațiilor locale sau a colectorilor privați și sunt tratate corespunzător, prin reciclarea și reintroducerea lor în ciclul de producție.
Continuare pe revistaprogresiv.ro